ZAŠČITA KOŽE PRED SONCEM

ZAŠČITA KOŽE PRED SONCEM

ZAŠČITA KOŽE PRED SONCEM

Poletje je čas, ko se oblačimo bolj sproščeno in izpostavljamo soncu vse dele telesa, predvsem pa kožo. Ugodni vplivi sončenja so znani že tisočletja, vendar se lahko izpostavljanje soncu sprevrže v težave, saj se koža z leti spreminja. Koža ima pomembno vlogo pri zaščiti telesa, preprečuje poškodbe notranjih organov, v koži se tvorijo vitamini, kontrolira izločanje tekočin in elektrolitov itd. Z leti se koža tanjša, izgublja svojo elastičnost, zlasti pa ji škoduje preveliko izpostavljanje soncu.

Sami lahko zelo veliko prispevate k bolj zdravemu sončenju in k ustrezni sončni zaščiti. Kozmetična industrija v veliki meri uporablja razne kemikalije pri nastanku raznih proizvodov, kar zagotovo ne dobro vpliva na naš organizem. V tem primeru so izjema kozmetična sredstva, ki so izdelana na narvni bazi in ne vsebujejo agresivnih kemikalij.

Če se odpravljate na plažo, vam priporočamo, da to storite v zgodnjih dopoldanskih urah, v času poldneva pa se odpravite domov na hladno in se na plažo vrnite nekje okoli 16., 17. ure. Zapomnite si – tudi v senci vas sončni žarki ulovijo, zato se tudi tam ustrezno zaščitite.

K vsemu temu dodajmo še to, da nas krema za sončenje s faktorjem 15 proti žarkom UVB zaščiti 93-odstotno, krema s faktorjem 50 pa 98-odstotno. Pa tudi o tem bi veljalo razmisliti, koliko nas plast te kreme sploh zaščiti, če si jo namažemo zelo na tenko. Ena od znanstvenic je na primer celo prepričana, da nas zelo tenka plast kreme s faktorjem 15 zaščiti enako kot krema s faktorjem 5.

Poleg zaščitnih krem in sence zelo koristi pitje sadnih sokov, vode ter antioksidantnih vitaminov. Tudi prehrana z veliko zelenjave blagodejno vpliva na kožo, predvsem hrana, bogata z B kompleksnimi vitamini (polnovredna žita, kvas, ribe) in s folno kislino (blitva, špinača, rdeča pesa) ter sadje, ki vsebuje veliko tekočine in vitamina C. Kot predhodna priprava kože na sončne žarke pa hrana bogata z beta-karotenom.

Značke SUN KREMA