FIKOCIANIN MODRO BARVILO

FIKOCIANIN MODRO BARVILO

FIKOCIANIN MODRO BARVILO

Kakšne so koristi modre spiruline?

Fikocianin (Phycocyanin), bolje poznan kot modra spirulina, je kompleks pigmentnih beljakovin iz družine phycobiliproteinoviz 100% alge Spiruline, aminokislinskega kompleksa, ki je pokazal pomembne antioksidativne lastnosti in vpliv na boljši odziv imunskega sistema. Fikocianin okrepi delovanje na celični pregradi in optimizira odziva telesa na zunanje agresorje, vključno z virusi in bakterijami.

Študija iz leta 2019 je poudarila, kako lahko fikocianin, ki ga vsebuje spirulina, zmanjša prepustnost črevesja s krepitvijo pregrade.

Fikocianin (Phycocyanin), je kompleks pigmentnih proteinov iz družine fikobiliproteinov. Za fikocianin je značilna svetlo modra barva, ki absorbira oranžno in rdečo svetlobo, sodeluje pri absorpciji svetlobe za fotosintezo..Je topen v vodi, lahko prebavljiv in popolnoma netoksičen. Najpogosteje se ga pridobiva s centrifugiranjem sveže spiruline vrste Arthrospira platensis.

Najbolj obširno je preučevano njegovo antioksidativno delovanje. Fikocianin ima sposobnost  nevtralizacije in odstranjevanja prostih radikalov v celici, ki jo na ta način ščiti pred poškodbo in preprečuje nastanek ali pa omili potek obstoječe bolezni.

Odlikuje ga tudi več mehanizmov protivnetnega delovanja. Je ena najbolj obetavnih naravnih molekul za zaviranje vnetnega COX – 2 encima, ki je povezan z vnetnimi procesi in bolečino ob propadanju sklepov in hrustanca. Poleg tega zavira tvorbo citokinov, prostaglandinov, nitritov in mnogih drugih faktorjev vnetja.

Pomaga okrepiti imunski sistem, tako da spodbuja delovanje matičnih celic v kostnem mozgu, ki so odgovorne za tvorbo belih (imunski sistem celice) in rdečih (oskrba telesa s kisikom) krvničk.

Izboljša odziv IgA protiteles in zavira odziv alergijskih IgE protiteles.

Je edina naravna spojina, ki je učinkovita v boju proti astmi. Zavira tvorbo molekul, ki povzročajo vnetje in na ta način omejuje njihov učinek pri alergijskih reakcijah.

Poleg naštetega ščiti jetra, ledvica, živčni sistem ter srce in ožilje. Uporablja se ga tudi pri zdravljenju raka.

Fikocianin je še posebej priporočljiv za športnike, ki želijo izboljšati svoje delovanje, pa tudi okrevanje po naporni aktivnosti ali celjenju poškodb. Zaradi svoje strukture spodbuja transport kisika do mišičnega in imunskega sistema.