Kako očistimo jetra na naraven način?

Kako očistimo jetra na naraven način?

Kako očistimo jetra na naraven način?


Jetra so največji organ v človeškem telesu in so ključnega pomena za vsesplošno dobro počutje. So prava tovarna, ki obratuje 24 ur na dan, 7 dni v tednu. Vsako minute prefiltrijajo 1,3-1,5 litra krvi. Jetra so tako pomemben organ, da v primeru odpovedi, brez njih ne bi preživeli.

Funkcija jeter

Jetra opravljajo številne naloge. So glavni filtracijski sistem vašega telesa – pretvarjajo toksine v odpadne produkte, čistijo kri, presnavljajo hranila in zdravila ter proizvaja beljakovine in hormone. Proizvajajo in izločajo žolč potreben za prebavo hrane. Jetra so tudi skladišče za energijo, železo, baker, ključne vitamine in minerale, kot so vitamin A, vitamin D, vitamin E in B12.

Zdrava jetra se čistijo sama. Včasih pa zaradi sodobnega življenskega sloga kot nezdrava prehrana, obremenitev z zdravili, uživanje alkohola, stres, onesnaženje, ne delujejo optimalno zato je redno razstrupljanje zelo pomembno za ohranjanje zdravja jeter.

Kateri simptomi kažejo na slabo delujoča jetra?

 napihnjenost in bolečina v trebuhu,

utrujenost, izčrpanost in splošno pomanjkanje energije,

 pojavijo se glavoboli, ki se občutijo tako rekoč na zadnji strani očesa,

 bolečine v sklepih in mišicah,

 prekomerno potenje in nepojasnjeni vročinski oblivi

 srbeča in pordela koža

 pridobivanje kilogramov

 hude prebavne motnje, zlasti po zaužitju težke maščobne hrane,

 slab zadah,

 hormonsko neravnovesje,

 težave pri koncentraciji,

 lahko pride tudi do depresivnih ali tesnobnih občutkov.

Učinkovito si pomagamo z gibanjem, zdravo prehrano, in uživanjem živil, ki pospešijo razstrupljanje in obnavljanje jeter. Izogibajmo se predelanim živilom ter se odpovejmo alkoholu, kofeinu in kajenju.

 

Artičoka

Artičoka jetra

Je čedalje bolj uveljavljena in cenjena rastlina, saj vsebuje veliko koristnih učinkovin, medrugim tudi veliko vitaminov in mineralov. Ne le poveča izločanje žolča, ampak tudi poveča sintezo žolča v jetrih. Artičoka vsebuje grenčine in snov cinarin, ki spodbuja sintezo žolča in izboljša njegovego izločanje in s tem pripomore k odstranjevanju toksinov iz telesa, ko prehajajo skozi jetra. Izsledki nekaterih študij pa celo nakazujejo, da lahko pomagajo pri hitrejši obnovi jeter, če je že prišlo do poškodb.

Če niste ljubitelj artičok in njihovega okusa ne marate ali želite, da bo učinek hitrejši, lahko uživate izvlečke v drugih oblikah; ekstrakt artičoke v suhi (tablete, kapsule) in tekoči (alkoholna infuzija) obliki ter zeliščni čaj.Pegasti badelj

Izvira iz iste družine kot artičoka. Seme pegastega badlja je v domačem zdravilstvu znano in cenjeno že več kot 2000 let. Od nekdaj se je že tradicionalno uporabljalo za zdravljenje bolezni jeter in žolčnika, za spodbujanje proizvodnje materinega mleka, preprečevanje in zdravljenje raka ter celo zaščito jeter pred ugrizi kač, alkoholom in drugimi strupi iz okolja. Ekstrakt pegastega badlja ima visoko količino silimarina, ki ga pridobimo iz semen. Znano je, da ima silimarin antioksidativne, protivirusne in protivnetne lastnosti. V zdravilne namene se uporabljajo tudi listi, ki so lahko sveži ali pa posušeni.

Pegasti badelj lahko dobimo v različnih oblikah (kapsule, tablete, semena, prah..).Česen

Je naravnost odlično živilo za podporo razstrupljanju zaradi svojih antibakterijskih, protivirusnih in antibiotičnih lastnosti. Vsebuje alicin, ki je odličen za čiščenje jeter in krepitev belih krvnih celic ter tako podpira imunski sistem, da sproži jetrne encime, ki naravno odplaknejo toksine iz jeter (težke kovine, dušik in odvečne hormone).

V česnu je prisoten tudi selen, ki je odličen antioksidant in spodbuja razstrupljanje organizma. Zaradi vsebnosti aminokislin, vitamina B6 in flavonoidov, česen ugodno vpliva na naravno imunost in ne varuje in krepi samo naša jetra ampak celoten organizem.Kurkuma

Je rumena korenina, iz iste družine kot ingver, je močan zaščitnik jeter in regenerator jetrnih celic. Ne samo, da pomaga stimulirati encime, ki so odgovorni za izpiranje toksinov iz telesa, ampak je kurkuma sposobna tudi zavirati širjenje in rast rakotvornih celic.

Tudi kurkuma je močan antioksidant. Zasluge gredo kurkuminu, ki poleg tega, da spremenjene celice ustavi in jih uniči, stimulira jetra in žolčnik pri izločanju žolča, bilirubina in holesterola.
Boldovec

Je 6 m visoko drevo, ki raste v Andih v Južni Ameriki. Zanimivo je, da so v Čilu našli fosilizirane liste izpred več kot trinajst tisoč let. Na njih so odtisi človeških zob, kar kaže, da ima dolgo zgodovino uporabe v prehrani in tradicionalni medicini.

Njegovi listi so bogati z antioksidanti, predvsem z alkaloidi in flavonoidi. Med njimi je tudi bolidin, ki vzpodbuja proizvodnjo in izložanje žolča v jetrih, kar omogoča lažje delovanje jeter. Blagodejno delujejo tudi ostali antioksidanti tako, da preprečujejo zamaščenost jeter.


 


Dezmodij

Je zaveznik jeter. Dokazano je učinkovit pri preprostih blagih težavah in lažjih razstrupitvah, kakor tudi pri obnavljanju poškodovanih celic in lajšanju zdravilnih mehanizmov v primeru resnih bolezni, kot so ciroza jeter, kemoterapija,...

Sodobne študije kažejo vznemirljive lastnosti te rastline. Poleg zaščite, obnavljanja jetrnih celic ter podpore imunskemu sistemu, deluje protivnetno, protivirusno, antikonvulzivno, antihistaminsko in antiastmatično.
Šisandra (Schisandra chinensis)

Vsebuje spojine, ki blažijo oksidativni stres na jetrih in izboljšujejo njihovo delovanje. Večino tega pripisujejo flavonoidom v šisandri, zlasti kvercetinu in hesperetinu, ki delujeta kot antioksidanta in telo osvobajata prostih radikalov, ki povzročajo dolgotrajno poškodbo celic. Nedavne raziskave so te trditve potrdile.